štvrtok 16. júla 2015

Cesnačka

Cesnačka


Cesnačka -je jedna z najchutnejších a najzdravších polievok najmä v období, kedy sme náchylnejší n prechladenie a chrípku. Cesnak kuchynský (Allium sativum) je už oddávna považovaný za prírodné antibiotikum. Okrem tohto účinku má aj mnoho ďalších napríklad pôsobí proti parazitom, znižuje hladinu cholesterolu, slúži ako prevencia bakteriálnych infekcií a mnoho ďalších. Tak a teraz zvážte, či sa takúto polievočku naozaj oplatí uvariť, zaberie to len pár minút, maximálne pol hodinky :)

Potrebujeme:

  • 5 zemiakov
  • 2 väčšie mrkvy (kto chce môže aj inú zeleninu ako petržlen, kaleráb)
  • 5  strúčikov cesnaku
  • olej (masť)
  • koreniny (soľ, paprika, sušený cesnak, čierne korenie, majorán, vegeta)
  • starší chlieb, rožky (výborný typ ako sa zbaviť starého chleba :) )
  • 1-2 vajíčka
  • tvrdý syr

Postup:


Chlebík/rožky si nakrájame na kocky a dáme na panvicu. Pridáme trochu soli, červenej papriky a jeden pretlačený strúčik cesnaku. Na troške oleja ich osmažíme do chrumkava.

Očistené zemiaky  a mrkvu si nakrájame na kocky, zalejeme vodou a uvedieme do varu. Pridáme trochu oleja aby sa nám vytvorili oká a podľa chuti dokoreníme. Keď už sú zemiaky mäkké, postupne pretláčame cesnakové strúčiky do našej polievky (postupne chutnáme aby cesnaku nebolo príliš veľa/málo). V poháriku si vymiešame vajíčko a pridáme ho do vriacej polievky, pričom polievku rýchlo miešame vidličkou aby sa vajíčko nezhŕklo do jednej veľkej hrudky.

Podávame s opraženým chlebom, prípadne si do polievky môžme postrúhať tvrdý syr.

Dobrú chuť.
la´Daniela :-)

   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára