Cesnačka

Cesnačka -je jedna z najchutnejších a najzdravších polievok najmä v období, kedy sme náchylnejší n prechladenie a chrípku. Cesnak kuchynský (Allium sativum) je už oddávna považovaný za prírodné antibiotikum. Okrem tohto účinku má aj mnoho ďalších napríklad pôsobí proti parazitom, znižuje hladinu cholesterolu, slúži ako prevencia bakteriálnych infekcií a mnoho ďalších. Tak a teraz zvážte, či sa takúto polievočku naozaj oplatí uvariť, zaberie to len pár minút, maximálne pol hodinky :)
Potrebujeme:
- 5 zemiakov
- 2 väčšie mrkvy (kto chce môže aj inú zeleninu ako petržlen, kaleráb)
- 5 strúčikov cesnaku
- olej (masť)
- koreniny (soľ, paprika, sušený cesnak, čierne korenie, majorán, vegeta)
- starší chlieb, rožky (výborný typ ako sa zbaviť starého chleba :) )
- 1-2 vajíčka
- tvrdý syr
Postup:
Chlebík/rožky si nakrájame na kocky a dáme na panvicu. Pridáme trochu soli, červenej papriky a jeden pretlačený strúčik cesnaku. Na troške oleja ich osmažíme do chrumkava.
Očistené zemiaky a mrkvu si nakrájame na kocky, zalejeme vodou a uvedieme do varu. Pridáme trochu oleja aby sa nám vytvorili oká a podľa chuti dokoreníme. Keď už sú zemiaky mäkké, postupne pretláčame cesnakové strúčiky do našej polievky (postupne chutnáme aby cesnaku nebolo príliš veľa/málo). V poháriku si vymiešame vajíčko a pridáme ho do vriacej polievky, pričom polievku rýchlo miešame vidličkou aby sa vajíčko nezhŕklo do jednej veľkej hrudky.
Očistené zemiaky a mrkvu si nakrájame na kocky, zalejeme vodou a uvedieme do varu. Pridáme trochu oleja aby sa nám vytvorili oká a podľa chuti dokoreníme. Keď už sú zemiaky mäkké, postupne pretláčame cesnakové strúčiky do našej polievky (postupne chutnáme aby cesnaku nebolo príliš veľa/málo). V poháriku si vymiešame vajíčko a pridáme ho do vriacej polievky, pričom polievku rýchlo miešame vidličkou aby sa vajíčko nezhŕklo do jednej veľkej hrudky.
Podávame s opraženým chlebom, prípadne si do polievky môžme postrúhať tvrdý syr.
Dobrú chuť.
la´Daniela :-)
Podávame s opraženým chlebom, prípadne si do polievky môžme postrúhať tvrdý syr.
Dobrú chuť.
la´Daniela :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára