štvrtok 16. júla 2015

Lasagne

Lasagne 

Jedno z najchutnejších a najobľúbenejších jedál z mäsa a cestovín sú pre mnohých (nie len pre mňa) práve lasagne. Receptov existuje viacero. Ja som uprednostnila ten na krabičke od lasagní, ale prispôsobila som si ho podľa zásob v kuchyni a ako inak, gramáž som si taktiež prispôsobila tak "od oka" :)
Kedže sme s priateľom nejak neodhadli koľko hranoliek ku mäsu zjeme tak nám zostala ešte jedna porcia. Neváhala som a zapojila som ich do receptu, kedže hranolky v chladničke zvyknú po chvíli nadobudnúť vodnatú konzistenciu. Ďalšou rozlišnosťou je aj použitá mrkva, v niektorých receptoch do lasagní pridávajú rôznu zeleninu, tak tou jednou mrkvou som predsa nič pokaziť nemohla. A ani nepokazila. Výsledok stál za to. Plech bol už večer prázdny :)

Potrebujeme:
  • 500g mletého bravčového mäsa
  • 2 väčšie paradajky
  • 1 väčší paradajkový pretlak
  • kečup
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • koreniny (soľ, čierne korenie, paprika, vegeta, grilovacia zmes)
  • mrkva (nemusí byť)
  • olej
  • 50g čajového masla
  • 50g hladkej múky
  • 1/2 litra mlieka
  • 200g tvrdého syra 
  • 1 balík cestovinových plátov na lasagne

Postup:

Mäsová omáčka:
Na oleji si orestujeme cibuľku a prelisovaný cesnak do zlatista. Pridáme mleté mäsko a dochutíme soľou, paprikou, čiernym korením a daľšími koreninami. Paradajky zbavíme šupky ( obaríme ich vriacou vodou, potom to ide rýchlejšie) a nakrájame na kocky. Pridáme ich spolu s nastrúhanou mrkvou do mäsovej zmesi. Primiešame pretlak a kečup. Chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa.

Bešamelová omáčka:
Na masle popražime hladkú múku. Zalejeme studeným mliekom. Za stáleho miešania privedieme do varu. Omáčka by mala mať takú hustejšiu omáčkovitú konzistenciu. 

Vymastený plech vymastíme a poprášime strúhankou alebo hrubou múkou aby sa lasagne po upečení ľahšie odliepali od povrchu. Najprv na menší a vysoký plech nalejeme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky a poukladamé do nej surové cestovinové pláty tak, aby zakryli celý plech. Na nich dáme opäť tenkú vrstvu bešamelu aby mohli počas pečenia pekne zmäknúť. Je potrebné aby boli v omáčke ponorené najmä koncové časti, aby sme sa vyhli stvrdnutým cestovinám. Potrieme ich mäsovou zmesou. Pokryjeme vrstvou strúhaného syru. Opäť poukladáme cestovinové pláty a zalejeme ich bešamelom. Opäť dáme mäsovú zmes, nastrúhaný syr atď... (cestoviny, bešamel, mäso, syr). Až kým sa nám neminú zásoby. Je dobré si to rozrátať aspoň na 3 takéto vrstvy. Ukončiť to môžme bešamelom alebo cestovinami. Posledný a podstatný krok je nastrúhať hrubú vrstvu tvrdého syru na vrch. Plech zakryjeme alomalom a vložíme do vyhriatej rúry (180stupňov) na 30 minút. Následne odstránime alobal a necháme ešte 10 minút zapiecť.


(Na obrázku to nevyzerá ako klasické lasagne, pretože som pod vrchnou vrstvou syru poukladala hranolky ktoré mi zvyšil odvčera, a bolo to chutné aj s tými zemiakmi)




Dobrú chuť.
Daniela :)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára